Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015
Φαγητό και σιδεράκια: τι μπορείς να τρως και τι πρέπει να αποφεύγεις
Έχεις φορέσει τα σιδεράκια σου και μετράς αντίστροφα τον χρόνο μέχρι τη στιγμή που θα τα βγάλεις για να απολαύσεις ελεύθερα το καινούριο σου χαμόγελο. Ο ορθοδοντικός σου κάνει ό,τι χρειάζεται για να έχει η ορθοδοντική θεραπεία το αποτέλεσμα που περιμένεις. Όμως, χρειάζεται και η δική σου βοήθεια: θα πρέπει να φροντίζεις τα σιδεράκια σου και να τα διατηρείς σε καλή κατάσταση. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις τακτικά και κάποια άλλα που θα πρέπει να αποφεύγεις.Ένα από αυτά που χρειάζεται να προσέχεις είναι το φαγητό. Κάποιες τροφές είναι πιο κατάλληλες από άλλες, ενώ κάποιες άλλες είναι ακατάλληλες και, για το διάστημα που φοράς σιδεράκια, απαγορευμένες.Οι «απαγορευμένες» τροφές είναι πιθανό να χαλαρώσουν, να λυγίζουν ή και να καταστρέψουν τελείως τα σιδεράκια σου. Είναι μάλιστα πιθανό να διαπιστώσεις το πρόβλημα ώρες ή και μέρες αργότερα. Αν τα σιδεράκια σου χαλαρώσουν ή σπάσουν, θα χρειαστούν επιδιόρθωση και αυτό είναι κάτι που θα επιμηκύνει το χρόνο της θεραπείας.Ποιες είναι όμως οι τροφές που απαγορεύονται όταν φοράς σιδεράκια;Συνήθως είναι αυτές που μπορεί να κολλήσουν επάνω στα σιδεράκια σου ή αυτές που μπορεί να προκαλέσουν φθορές γιατί είναι σκληρές. Foods-to-avoid

Απόφυγε λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη:
– παγάκια – παϊδάκια ή οποιοδήποτε είδος κρέατος με κόκαλο– κάθε είδους ξηρούς καρπούς– κόρα της πίτσας– γλειφιτζούρια– ποπ κορν– πατατάκια και γαριδάκια– τσίχλες και ζαχαρωτά– σκληρά κουλουράκια και γλυκίσματαΤα σκληρά φρούτα και λαχανικά, όταν τρώγονται ωμά, μπορεί και αυτά να προκαλέσουν προβλήματα.
Μπορείς να απολαύσεις άφοβα τη γεύση τους και να πάρεις τις βιταμίνες τους αν τα κόψεις σε μικρά κομμάτια.Ξέρω, επίσης, ότι σε στιγμές που βαριέσαι ή αφαιρείσαι έχεις την τάση να μασουλάς το μολύβι ή το στιλό που μπορεί να κρατάς στο χέρι σου ή να τρως τα νύχια σου. Είναι κινήσεις που κάνεις ασυναίσθητα, οι οποίες όμως μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες φθορές στα σιδεράκια. Δεν πρέπει να ξεχνιέσαι!Ποιες είναι, όμως, οι τροφές που επιτρέπεται να τρως όταν φοράς σιδεράκια;Εκτός από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγεις χωρίς συζήτηση, υπάρχουν και κάποιες που είναι περισσότερο κατάλληλες από άλλες. Προτίμησε τρόφιμα που δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και δεν απαιτούν πολύ μάσημα. Για το πρωινό τα αυγά, το ψωμί, το γιαούρτι, τα μαλακά δημητριακά είναι ό,τι πρέπει.

Για το γεύμα, όλα τα λαχανικά, εφόσον έχουν βράσει καλά και είναι μαλακά είναι μια χαρά, όπως και το ψάρι ή τα κρεατικά, εφόσον δεν έχουν κόκαλο ή πολύ λίπος. Αν θέλεις φρούτο, προτίμησε μια μπανάνα αντί για μήλο, ενώ μπορείς να τρως και όποια σαλάτα θέλεις, εφόσον δεν έχει ξηρούς καρπούς ή άλλα σκληρά συστατικά, όπως παξιμάδι. Αν πρόσεξες, τα φαγητά που συστήνονται να τρως όταν φοράς σιδεράκια είναι ταυτόχρονα και πολύ υγιεινά. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια λοιπόν…Τις ημέρες που επισκέπτεσαι τον ορθοδοντικό για να σου σφίξει τα σιδεράκια, είναι πιθανό να νιώθεις ενόχληση στα δόντια σου. Τα ζυμαρικά, ο πουρές, οι σούπες ή ο αρακάς είναι κάποια από τα φαγητά που δε θα σε δυσκολέψουν, ενώ μπορείς να ανταμείψεις τον εαυτό σου με ένα παγωτό. Το αξίζεις!Το σίγουρο είναι ότι οι επιλογές που έχεις είναι πολλές και νόστιμες. Απόλαυσέ τες. Και μην ξεχνάς να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα.



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: