Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013
Μέθοδοι ορθοδοντικής θεραπείας - Είδη ορθοδοντικών μηχανισμών

Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί μπορεί να είναι κινητοί, όταν το παιδί ή ενήλικας μπορεί να τους βγάλει από το στόμα ή ακίνητοι, όταν μένουν σταθεροί στα δόντια κατά τη θεραπεία και αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό.

Κινητοί μηχανισμοί: Οι κινητοί μηχανισμοί (ορθοδοντικά μασελάκια) χρησιμοποιούνται κυρίως ως σταθεροποιητικοί μηχανισμοί στο τέλος της θεραπείας και για την ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια.

  • Θεραπεία με Invisalign® και Invisalign Teen™, αόρατους-διαφανείς νάρθηκες (μασελάκια). Με τη μέθοδο Invisalign® και Invisalign Teen™ χρησιμοποιούνται μια σειρά από  διαδοχικούς, αόρατους-διαφανείς νάρθηκες, με δυνατότητα αφαίρεσης τους κατά βούληση, με αποτέλεσμα  τα δόντια να φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς σιδεράκια.  Κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα φοράτε!  Οι ασθενείς με Invisalign® και Invisalign Teen™ χαμογελούν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά, επειδή δεν έχουν τίποτα να κρύψουν!  Τα Invisalign® και Invisalign Teen™  κατασκευάζονται με 3-D τεχνολογία απεικόνισης σε υπολογιστή και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, με πάνω από δύο εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.                                                                                           
Ακίνητοι μηχανισμοί: Οι ακίνητοι μηχανισμοί (σιδεράκια) είναι μηχανισμοί οι οποίοι προσκολλώνται στα δόντια προκειμένου να τα μετακινήσουν στην επιθυμητή τελική θέση. Οι μηχανισμοί αυτοί (σιδεράκια) μένουν σταθερά επάνω στα δόντια μέχρι την περάτωση της θεραπείας και διακρίνονται σε διαφανή, γλωσσικά και μεταλλικά.
  • Θεραπεία με διαφανή-αόρατα σιδεράκια: Τα διαφανή-αόρατα σιδεράκια (άγκιστρα) χρησιμοποιούνται για λόγους αισθητικής.  Διαφέρουν απο τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια στο υλικό κατασκευής τους (κεραμικά, πορσελάνινα, ζαφειρένια) γεγονός που τα κάνει κατα το δυνατόν να μοιάζουν στο φυσικό χρώμα του δοντιού.  Οι προδιαγραφές κατασκευής τους είναι οι ίδιες με τα μεταλλικά σιδεράκια, έτσι συνδυάζουν υψηλή αισθητική και άριστη ποιότητα στο αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.
  • Θεραπεία με γλωσσικά σιδεράκια: Τα γλωσσικά σιδεράκια συγκολλώνται στην οπίσθια-εσωτερική (γλωσσική) επιφάνεια των δοντιών.  Κατασκευάζονται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή μετά απο λήψη αποτυπώματος και η κατασκευή τους γίνεται μέσω τρισδιάστατης απεικόνισής τους σε υπολογιστή από υπερσύχρονο εργαστήριο του εξωτερικού.
  • Θεραπεία με παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια με χρώμα: Παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια  είναι ο πιο κοινός τύπος ορθοδοντικής θεραπείας και είναι πιο άνετα από ποτέ.  Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα.  Με τα μεταλλικά σιδεράκια, έχετε τη δυνατότητα προσθήκης χρώματος με τις ελαστικές προσδέσεις για ένα πραγματικά μοναδικό και πολύχρωμο χαμόγελο!  Κόκκινο και πράσινο για τα Χριστούγεννα, Ροζ και κόκκινο για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, Μαύρο με Άσπρο για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, Μαύρο με Κίτρινο για τους φιλάθλους του ΑΡΗ κτλ.  Τέλος σε συνεργασία με τους φίλους του σχολείου  μπορείτε να διαλέξετε τα χρώματα της ομάδας του σχολείου!  Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

    Μηχανισμός διεύρυνσης: Είναι μηχανισμός που χρησιμοποιείται για σκελετική αλλαγή των οδοντικών τόξων και είναι διαρκώς προσκολλημένος στα δόντια για 6 μήνες.

    Εξωστοματικά μηχανήματα: Αυτά στηρίζονται µε ελαστικές προσδέσεις στον αυχένα ή στο κεφάλι και χρησιμοποιούνται, σε σκελετικά προβλήματα επιτυγχάνοντας προτροπή (Μάσκα Προσώπου) ή αναστολή της αύξησης των γνάθων.

    Λειτουργικά Μηχανήματα: Είναι κινητοί ή ακίνητοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για διόρθωση σκελετικών προβλημάτων σε περίπτωση που ο ορθοδοντικός επιδιώκει καθοδήγηση, διέγερση ή και αναστολή της αύξησης των γνάθων. Ενδείκνυνται σε μικρά παιδιά αλλά κυρίως στην προεφηβική και εφηβική ηλικία.

    Άλλοι μηχανισμοί: Διαγναθικές ελαστικές έλξεις, ελαστικές προσδέσεις, ελαστικές αλυσίδες ή ειδικά ελατήρια, τα οποία το­ποθετούνται σε συνδυασμό µε τα τόξα, που συνδέουν τα μεταλλικά ή τα κεραμικά άγκιστρα, προκαλούν μετακίνηση ακριβείας στα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν απόλυτη ένδειξη, οποτεδήποτε είναι απαραίτητη η μετακίνηση ακριβείας ορισμένων ή όλων των δοντιών. Μία ενόχληση μικρού βαθμού θεωρείται φυσιολογική και είναι αναμενόμενη κατά τα πρώτα 24ωρα μετά την τοποθέτηση των καινούργιων ορθοδοντικών μηχανισμών.

    Συγκράτηση: Μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας και την αφαίρεση των ορθοδοντικών μηχανισμών είναι απαραίτητη η σταθεροποίηση του αποτελέσματος πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με διαφανή μασελάκι τύπου Invisalign ή ακίνητο εσωτερικό (στην πίσω πλευρά των μπροστινών δοντιών) σταθεροποιητικό μηχανισμό. Η συνέπεια του ασθενή στη φάση αυτή είναι καθοριστική γιατί διασφαλίζει τη θεραπεία από πιθανές υποτροπές.




  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: